Szigetszentmiklós

OM azonosító: 203036/002

Keresd meg Arany és Ady emlékeinek helyszíneit!-nevű kirándulás a Határtalanul program keretében

blog-thumb

A kirándulás eredményei:

Irodalmi ismeretek szerzése és elmélyítése, melyek az adott helyhez kötődnek. Mivel a kirándulás helyszíne Nagyvárad és Nagyszalonta volt, Ady Endre és Arany János kerültek központi helyre, de Janus Pannonius, vagy Szent László királyunk is említésre került a programok során.

Saját nemzettudatunk erősítése és ehhez kapcsolódó ismeretek: Erdély, Magyarország része volt- előzetes előkészítő óra keretében.

Magyarország határain kívül élő magyarság megismerése és a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok közti kapcsolatok kialakítása és elmélyítése: meglátogattunk egy nagyváradi szakközépiskolát, ahol megismerhettük a náluk tanulható szakmákat, az ottani tanárok és diákok vezetésével.

Közösségépítés az osztályban, ezzel is motiválva őket arra, hogy az osztályban jól érezzék magukat, hogy ne legyenek iskolaelhagyók, mert az intézményünk nagy problémája, a lemorzsolódás.

A tanulók közösségi felelősségvállalását fejleszteni, mert ők is részesei voltak a szervezőmunkának: a szállítmányozó szakmának megfelelően a helyszínekről árajánlatokat kértek és közösen állítottuk össze a programokat is. A kirándulás után összefoglaló órát tartottuk, ahol összegeztük és megbeszéltük a tapasztalatokat, illetve egyik tanuló készítette el a helyi lapban megjelenő élménybeszámolót, egy másik tanítvány, pedig egy plakátot állított össze képekből.

Nádor Helga, 10. B osztályos diák beszámolója a Határtalanul kirándulásról:

"Az erdélyi kirándulás egy remek lehetőség volt az osztálynak. Az ott töltött napjaink alatt számos program és élmény várt ránk. Első megpróbáltatásunk a több órás buszút volt, amit szinte mindannyian átaludtunk.

Nagyon sok látványossággal ismerkedtünk meg. Nagyvárad tulajdonképpen bepillantást nyújtott önmagába. Sok időt fordítottunk az irodalmi állomáshelyek felfedezésére, az élményprogramokra és az étkezésekre is. J A gokart, az élményfürdő és az esti városnézések az abszolút kedvenceink közé tartoztak. Néhányan eltévedtünk, vagy órákig cukrászdákban gyönyörködtünk. Érdekesnek tartottuk a cseppkőbarlangot, Arany János házát, a Csonka-tornyot és egy helyi iskolát is. Ez utóbbinál különös élményben volt részünk, hiszen betekinthettünk az ottani magyar diákok iskolai életébe.

Összességében remekül telt ez a négy nap, és csupa pozitív emlékkel gazdagodva tértünk haza."

blog-thumb

Megújul az iskolarádió!

A Városbarát 2310 Egyesület pályázati támogatásából vásárolhattunk 19 db új hangszórót a tantermekbe, melyek felszerelése a tanévkezdésig megvalósul.

Köszönjük szépen a támogatást!

blog-thumb blog-thumb